Ahogy ígértem, jön a meggy-szezon kezdetével egy új meggyes recept! Csütörtökön Anyukámék hoztak egy kis friss meggyet, így adott volt, hogy hétvégére már abból készítek valamit. Hoztak epret is, de abból lett pár kisüveg lekvár, így maradt a meggy :) .
Évekkel ezelőttről bevillant egy nagyon jól sikerült csokis-meggyes torta, és szerettem volna tepsis verzióban elkészíteni, de sehol nem találtam meg azt a receptet. Helyette gondoltam potyogtatós meggyesre, meg valami vaníliás krémre. Találtam egy receptet, ami a "Hófehérke kedvence" nevet viselte, és abból, meg az ötleteimből született ez a recept. Kislányos anyuka lévén, plusz kislány vendéggel a hétvégén, úgy gondoltam, jó kis név ez, maradhat :)
Hozzávalók egy nagy tepsihez:
Tészta:
7 tojás
38 dkg vaj
38 dkg cukor
38 dkg finomliszt
1,5 ek kakaópor
Krém:
6 tojás
2 cs. vaníliás pudingpor
6 ek cukor
kb. 8 dl tej
1 kg magozott meggy
A mennyiséget úgy számoltam, hogy lemértem a 7 tojás súlyát és mindenből ugyanannyit tettem.
A cukrot és a puha vajat habosra keverjük, majd egyenként beleadagoljuk a tojásokat is.
Ha jó habos, mehet bele a liszt. A tészta felét magas falú, kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, megszórjuk a meggy kb. egy harmadával. A tészta másik felébe belekeverjük a kakaót, majd mehet a tepsibe. Szépen elegyengetjük és megszórjuk a többi meggyel. Ha valaki édesebben szereti, a meggyet megszórhatja egy kis cukorral.
Mehet az egész a sütőbe, kb. 170 fokon 45-50 perc alatt megsül.
A krémhez a pudingport kevés tejben elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, majd hozzáöntjük az összes tejet és folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
Amikor kihűlt a tészta és a krém is már csak langyos, ráöntjük a krémet, és megszórjuk reszelt étcsokival.