Van 3-4 igazán jól bevált pogácsa receptem ezen kívül is, de ennek különösen sok előnye van: pikk-pakk össze lehet állítani, akár este be lehet gyúrni és éjszaka hűtőben pihentetni, vagy éppen reggel begyúrni és este kisütni. Másnaposan is finom puha - persze, ha marad belőle addig :) Jaj persze, és ami még nagyon fontos: kezdőknek is biztos sikerélmény, nyugodtan lásson hozzá bátran mindenki!
A múlt héten én kétszer is sütöttem ilyet - vagyis, ez így nem teljesen igaz, mert csak a hétvégit sütöttem én, a nálunk tartott bográcspartira ezt rendelték tőlem :) Viszont, a heti első sütésnél csak asszisztáltam. Egy kedves ismerősöm, barátnőm kért tőlem tippeket, olyan kedvességekhez, amiket ő, mint nem gyakorló sütő is el tud készíteni. A vége az lett, hogy átjött és kis segítséggel, de ő készítette el. Elmondom mi az egésznek a titka - egy kis önbizalom, és megy mindenkinek! Az övé is nagyon jól sikerült, ezentúl talán bátrabban nekiáll másnak is.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
35 dkg vaj
50 dkg túró
3,5 kk só
1 cs. élesztő
4 ek tej
fél pohár tejföl
1 tojás
kb. 10-15 dkg sajt
A lisztet gyúrólapra/deszkára halmozzuk, hozzáadjuk a sót, a vajat pedig nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és összemorzsoljuk a liszttel. Belemorzsoljuk a túrót is. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, kevés cukorral. Hozzáöntjük a masszához és lágy tésztát gyúrunk belőle. Alufóliába vagy folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjünk legalább 20 percet. Ha akarjuk, akár fél nappal előre is begyúrhatjuk és pihentethetjük addig is a hűtőben.
A tésztát kivesszük és megvárjuk, míg szobahőmérsékletű lesz. Kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a tojás és tejföl keverékével, majd "visszacsomagoljuk", vagyis kétszer félbehajtjuk. Vagy, ahogy én szoktam, alulról-felülről és kétoldalról is visszahajtjuk, hogy kis tégla/kocka alakot kapjunk. Akinek van kedve, még egyszer megismételheti a műveletet, mielőtt 2-3 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük még egyszer a tojásos-tejfölös keverékkel, megszórjuk sajttal és szaggatjuk.
Mi ebből a fajta pogiból kisebb méretűeket szoktunk készíteni.
Kb. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Ugye, hogy nem is nehéz? ;-)