Nem is tudom, létezik e még a csokiszelet, amiről ez a süti a nevét kapta. Igaz, én sosem értettem, hogy miért ez a neve, mert azért annyira nem hasonlít rá, talán csak a kekszréteg miatt. Egy nagyon finom krémesről van szó, nálunk a családban évek óta ez a jolly joker, anyukám sokat készíti, és mostanában én is sütöttem többször is, több társaságnak, szintén nagy sikerrel. Az eredeti recept kisebb mennyiségeket ad meg, de mi mindig másfél adaggal szoktuk készíteni, ennél alább nem adjuk!
Maga a recept hasonlít egyébként az itt is közzétett Kinder Bueno-hoz, de mégsem ugyanaz teljesen.
Ó igen, és ha már nálunk családon belül van "Peti kedvence", akkor ezt akár át is keresztelhetjük "Zsuzsi kedvencének" :)
A hétvége közeledtével bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki, mert tényleg isteni finom. Igaz, aztán vigyázni kell, mert nekem ez tipikusan a nem lehet abbahagyni kategória.
Hozzávalók:
Tészta:
9 tojás fehérje
30 dkg cukor
22 dkg darált dió
5 dkg liszt
3 dkg darált keksz
1/2 cs. sütőpor
Krém:
9 tojás sárgája
30 dkg porcukor
3,5 cs. vaníliás pudingpor
1 liter tej
15 dkg étcsoki
40 dkg vaj
Ezenkívül:
kétszínű (csíkos, tejes) csokikrém
háztartási keksz
3-4 dl tej
ízlés szerint rum
A tésztához a tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd beleadagoljuk a cukrot és így is kihabosítjuk. A száraz hozzávalókat, amelyeket előre összekevertünk, apránként adagoljuk bele és csak óvatosan, fakanállal forgatjuk bele, hogy ne törjön meg a hab. Óvatos mozdulatokkal, de alaposan dolgozzuk át a tésztát. Ha ez megvan, sütőpapírral fedett nagyobb tepsibe simítjuk és 180 fokon kb. negyed óra alatt megsütjük.
Amíg sül, már főzhetjük is a krémet. A tojássárgáját csomómentesen elkeverjük a cukkorral, a pudingporral és 2 dl tejjel, majd szépen fokozatosan felöntjük a többi tejjel. Folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Ha jól besűrűsödött, levesszük a tűzről és két részre osztjuk. Egyik felébe még melegen belekeverjük a darabokra tördelt csokoládét. Amikor langyosra hűltek a krémek, mindegyikbe 20-20 dkg vajat keverünk és kézimixerrel is jól eldolgozzuk.
Ha kisült a tészta, kiborítjuk a tepsiből, leszedjük a papírt, visszafordítva egy deszkára/tálcára helyezzük és a tetejét még melegen megkenjük a csokikrémmel. Ez akár el is hagyható, de szerintem ad neki egy kis pluszt, és ha már 3Bit, akkor legyen a tejes, csíkos fajta (bár a régi jó Milky Way azt hiszem, már nem kapható). Eloszlatjuk rajta egyenletesen a sárga krémet, majd szépen telepakoljuk a rumos tejbe áztatott keksszel. Ezt a részét imádom, olyan szépen, szabályosan egymás mellé lehet rakni a kis négyzeteket :) Ha megvagyunk ezzel, óvatosan rákenjük a csokis krémet is és szépen elegyengetjük.
A tetejét díszíthetjük darált dióval, szeletelt mandulával, reszelt csokival....Fogyasztásig hűtőben tároljuk.