Múlt hétvégére valami sósat készültem sütni, és mivel tudtam, hogy a két édes süti elkészítése, meg az egyéb tennivalóim mellett túl sok időm nem lesz, gondolkodás nélkül a jolly jokert akartam bevetni, vagyis a túrós pogácsát. Lerágott csont már, de nem bánom, hogy még tovább reklámozzam azt a receptet, mert pikk-pakk összegyúrja az ember lánya, ha úgy van, éjszakára pihenteti a hűtőben és reggel kisüti, szóval igazán praktikus, ráadásul másnaposan is pihe-puhán finom. Nade utolsó pillanatban most kitaláltam, hogy mégiscsak valami mást kellene, valami újat, miért vinném én mindig ezt a pogácsát... Vinnék én tepertőset is vagy akármit, csak hát arra nincs idő... Mi lehetne, ami az újdonság erejével hat, és gyorsan meg is van? Kaptam egy tippet erre a sajtos rúdra, aztán hamar rájöttem, hogy ez nagyon hasonlít az én sajtos-szezámmagos talléromra, dehát akkor már próbáljuk ki ezt. Nem kell egy nagy ész, de még csak egy kis cetli sem (amit úgyis elhagynék) a recept megjegyzéséhez. Mindössze három alapanyag kell hozzá, az meg tök evidens, hogy mi az a három, szóval elrontani, elfelejteni lehetetlen. Mindhárom hozzávalóból ugyanannyi kell, és igény szerint lehet bármennyiből, különösebb méricskélés és számolgatás nélkül. Ebből a 40 dkg-s mennyiségekből már egész jó kis adag lesz.
Nem mondom, hogy nem voltam el egy darabig a sütögetésével, és itt megint elrebegek egy halk áldást a régi konyhám és a régi sütőm felett, szomorú, ámde igaz, kábé az egyetlen dolog, amit visszasírok a régi életemből...
Ha egyszer - mit ha egyszer - majd amikor lesz megint saját otthonom, aaz tuti, hogy a sütő lesz a kritikus pont a berendezésnél...
Na de visszatérve a sajtos rúdra, ez is az a fajta, ami másnaposan is finom, és nagyon sajtos, nagyon gyorsan el is fogyott mindegyik helyszínen (többfelé is jutott belőle).
Hozzávalók:
40 dkg liszt
40 dkg felkockázott vaj
40 dkg reszelt sajt (én vegyesen Goudát és Trappistát használtam)
1,5 tk só
A tetejére:
tojás
só, magok (köménymag, lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag...)
A tésztát összegyúrom és a hűtőben pihentetem egy órát. Mikor előveszem, kb. 3-5 mm vastag téglalapra nyújtom, megkenem tojással, megszórom egy kis sóval és a magokkal, majd egy derelyevágóval vagy egy késsel 1-2 cm széles, 8-10 cm hosszú csíkokra vágom. Tepsibe pakolom és 180 fokos sütőben sütöm.