Ugyan ez nem volt megtervezve előre, azért én örülök, hogy végül ez a süti lesz az első a blogban, mert ez (is) mindig a Nagymamámat juttatja eszembe. Talán ennek a tésztája volt az első kevert tészta, amiben besegítettem neki. Elég fiatal lehettem még, nem emlékszem, hány éves voltam, azt viszont tisztán látom magam előtt, ahogy próbálom a segítségével óvatosan beleforgatni a kókuszos-lisztes keveréket a felvert tojásfehérjébe, de csak nagyon óvatosan, mert ahogy mondta, itt különösen kell ügyelni, hogy ne törjük össze a habot, attól sokkal lágyabb lesz a tészta.
Hétvégén pedig azért sütöttem meg, mert múltkor kóstoltam ebből egy kissé összecsapott, félresikerült változatot a családban (bocs Anyu J) és kíváncsi voltam, hogy véletlenül nem jött össze, vagy az emlékeim csalnak, és nem is annyira jó ez a süti? Jelentem, az emlékeim rendben vannak, de icipicit megtoldottam a receptet, mert lehet, hogy 20-30-40 évvel ezelőtt volt ideje és türelme a háziasszonyoknak órákon át gőz felett keverni a krémet, hogy magától besűrűsödjön, azért én azt mondom, kicsit több liszttel gyorsabban megy és ugyanolyan finom, főleg, ha mindjárt az elején belekeverjük és van ideje azonosulni a krémmel.
A cukrot is „kicseréltem” az általam használt gyümölcs- illetve nádcukorra – mindkettő édesebb, mint a fehér cukor, így ha valaki mégis azzal készíti, ezt vegye figyelembe! Az eredeti recept a tésztába 25, a krémbe 15 dkg cukrot ír.
Hozzávalók:
Tészta:
7 tojás fehérje
18 dkg gyümölcscukor
10 dkg liszt
30 dkg kókuszreszelék
1 tk sütőpor
Krém:
7 tojás sárgája
12 dkg nádcukor
2 ek liszt
1 ek étkezési keményítő
1 dl erős kávé
20 dkg margarin
A tésztához felverjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, amíg kemény hab nem lesz belőle, majd felejtsük is el itt a gépi mixert! A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kókuszreszelékkel, majd apránként a habhoz adagoljuk, és – már csak egy keverőkanállal – óvatosan beleforgatjuk a habba. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, de ügyeljünk arra, hogy a hab ne „törjön össze”. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 160 C fokon sütjük. Én ehhez egy kb. 35 cm x 25 cm-s tepsit használok.
A krémhez gőz felett kevergetjük a tojássárgákat a cukorral addig, amíg a cukor fel nem olvad, majd a többi hozzávalóval együtt addig keverjük kézi habverővel, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni és ezután keverjük bele a margarint. Ahhoz, hogy igazán finom és homogén krémet kapjunk bizony türelem kell, nem elég 1-2 perc, én turbo fokozaton 8-10 percig dolgoztam, de csak így lesz igazán jó.