HTML

Sütifalva

Imádok sütni, de még sok tanulnivalóm akad. Így aztán igyekszem mindenféle régi és új receptet kipróbálni és tökéletesíteni. Gyerekkoromban az alapokat és a sütés örömét Nagymamámtól sajátítottam el, ezért amellett, hogy egészséges reform receptekkel és újdonságokkal próbálkozom, sütök régi, hagyományos dolgokat is, itt-ott kicsit megvariálva.

Friss topikok

  • Holdtündér16: @Andrass9: nagyon szívesen :) (2014.06.15. 13:48) Meggyes krémes - Hófehérke kedvence
  • Holdtündér16: @retard: Zabpehelyliszttel én fele-fele arányban szoktam, szerintem az a tuti :) Egyébként nyugodt... (2013.02.08. 14:23) Csokis keksz

Linkblog

Kávés-kókuszos szelet

2010.09.27. 06:09 Holdtündér16

Ugyan ez nem volt megtervezve előre, azért én örülök, hogy végül ez a süti lesz az első a blogban, mert ez (is) mindig a Nagymamámat juttatja eszembe. Talán ennek a tésztája volt az első kevert tészta, amiben besegítettem neki. Elég fiatal lehettem még, nem emlékszem, hány éves voltam, azt viszont tisztán látom magam előtt, ahogy próbálom a segítségével óvatosan beleforgatni a kókuszos-lisztes keveréket a felvert tojásfehérjébe, de csak nagyon óvatosan, mert ahogy mondta, itt különösen kell ügyelni, hogy ne törjük össze a habot, attól sokkal lágyabb lesz a tészta.
Hétvégén pedig azért sütöttem meg, mert múltkor kóstoltam ebből egy kissé összecsapott, félresikerült változatot a családban (bocs Anyu
J) és kíváncsi voltam, hogy véletlenül nem jött össze, vagy az emlékeim csalnak, és nem is annyira jó ez a süti? Jelentem, az emlékeim rendben vannak, de icipicit megtoldottam a receptet, mert lehet, hogy 20-30-40 évvel ezelőtt volt ideje és türelme a háziasszonyoknak órákon át gőz felett keverni a krémet, hogy magától besűrűsödjön, azért én azt mondom, kicsit több liszttel gyorsabban megy és ugyanolyan finom, főleg, ha mindjárt az elején belekeverjük és van ideje azonosulni a krémmel.
A cukrot is „kicseréltem” az általam használt gyümölcs- illetve nádcukorra – mindkettő édesebb, mint a fehér cukor, így ha valaki mégis azzal készíti, ezt vegye figyelembe! Az eredeti recept a tésztába 25, a krémbe 15 dkg cukrot ír.

Hozzávalók:
Tészta:
7 tojás fehérje
18 dkg gyümölcscukor
10 dkg liszt
30 dkg kókuszreszelék
1 tk sütőpor

Krém:
7 tojás sárgája
12 dkg nádcukor
2 ek liszt
1 ek étkezési keményítő
1 dl erős kávé
20 dkg margarin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tésztához felverjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, amíg kemény hab nem lesz belőle, majd felejtsük is el itt a gépi mixert! A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kókuszreszelékkel, majd apránként a habhoz adagoljuk, és – már csak egy keverőkanállal – óvatosan beleforgatjuk a habba. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, de ügyeljünk arra, hogy a hab ne „törjön össze”. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 160 C fokon sütjük. Én ehhez egy kb. 35 cm x 25 cm-s tepsit használok.

A krémhez gőz felett kevergetjük a tojássárgákat a cukorral addig, amíg a cukor fel nem olvad, majd a többi hozzávalóval együtt addig keverjük kézi habverővel, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni és ezután keverjük bele a margarint. Ahhoz, hogy igazán finom és homogén krémet kapjunk bizony türelem kell, nem elég 1-2 perc, én turbo fokozaton 8-10 percig dolgoztam, de csak így lesz igazán jó.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutifalva.blog.hu/api/trackback/id/tr302325946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása