Nem vesztem ám el, sőt, még sütni is szoktam rendszeresen, csak a géphez nem jutok el valahogy mostanában. Pedig gondolatban már sok receptet leírtam ide az elmúlt hónapban, de a kivitelezés része a sütés és megevés/elosztogatás után abbamaradt. Igyekszem oly sok minden mellett ezentúl erre is ismét több időt fordítani, hogy maradjon valami nyoma a sütijeimnek :)
Ezt a kekszet három hete sütöttem először, ebben a formában, a vendégeinknek. Fiatal párok, és egy hatéves kissrác. Tőle kaptam az egyik legnagyobb bókot, már ami a háziasszonyi képességeimet illeti. A gyerkőc ugyanis ült az étkezőasztalnál, lóbálta a lábát, két kézzel tömte a sütit, majd fennkölt kijelentette, hogy "Meg kell mondanom, ebben a családban igen jól sütnek". Nekem potyogtak a könnyeim a nevetéstől, és persze, nagyon jól esett a bók. Nekem is meg kell mondanom, hogy az elmúlt évek zabpehely-termése közül nekem is ez az aktuális kedvencem. Próbáltam azóta ugyanezt dióval, mazsolával, kávé nélkül, de így az igazi. Nem érződik az ízén a kávé, de valami miatt mégis kell bele.
Hozzávalók:
17,5 dkg vaj
15 dkg nádcukor
1 tojás
14 dkg zabpehelyliszt
15 dkg zabpehely
1 ek zabkorpa
20 dkg felkockázott étcsoki
1 ek erős kávé (lehet koffeinmentes)
15 dkg durvára vágott, pörkölt mogyoró
1 csipet só
1 tk sütőpor
Először is a mogyorót 180 C fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt megpirítom. Ha kihűlt, felaprítom. Nem darálom, csak durvára vágom. Ez történhet egy nagy késsel is, bár én kekszeknél a húsklopfolós megoldásra esküszöm. A mogyoró (vagy más sütinél dió, mandula) megy egy nejlonzacskóba, majd a húsklopfolóval jól összetöröm.
A vajat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tojást is. Ezután a lisztbe keverem a zabpelyhet, a sót, a zabkorpát, a sütőport, a mogyorót és az étcsokit, és ezt a keveréket beleforgatom a tojásos keverékbe. Végül hozzáadom a kávét is. Evőkanál segítségével kis golyókat formázok, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem. Az ujjaimmal kicsit szétlapítom őket. Itt is hagyyjunk néhány centit a két keksz közt, mert szét fognak folyni sütés közben, szép tallérokká. Én egy tepsiben 9 db-ot sütöttem, az egészből pedig kb. 40 darab lett. 180 C fokon kb. negyed óra alatt sül meg. Amikor kiszedjük, vigyázzunk, mert még puhák a kekszek. Legjobb, ha csak akkor vesszük ki őket, ha kihűltek és megkeményedtek. Én időtakarékossági szempontokat figyelembe véve - nemes egyszerűséggel azért, mert kell még a tepsi a többi keksz kisütésére, annak ellenére, hogy így is két tepsivel dolgozom egyszerre, légkeveréses fokozaton - egy kiszedő lapáttal még melegen, óvatosan átrakom őket egy deszkára vagy rácsra, hűlni.