A helyi óvodában minden évben megrendezik a Mihály-napi vásárt, ami annyit tesz, hogy a gyerekek, óvónénik, szülők, egyéb adakozó kedvűek gyártanak mindenféle apróságot, amit aztán a gyerkőcök árulnak a standoknál az óvoda udvarán, a befolyt összegből pedig játékokat vesznek az ovinak. Bár nekünk az ovi még jóvad odébb van, múlt héten egy kis ötéves ismerősöm kijelentette nekem, hogy "olyan anyukák, akiknek olyan pici babájuk van, hogy még nem jár oviba, ők is hozhatnak ám valamit a vásárba". :) Én meg persze kapva kaptam az alkalmon, hogy akkor naná, hogy viszek sütit, hátha elkel! Kisgyerekekről lévén szó a keksz szerintem mindig egy jolly joker, és ha egészségesnek is nevezhető, akkor még a szülők is örülhetnek neki. Pikk-pakk el is fogyott a többi sütivel együtt. Volt ám ezenkívül még egy csomó jópofa dolog - volt, aki gyümölcsöt, lekvárt vitt, ez utóbbiból vettem is néhány aprócska üveggel. A gyerekek pedig barkácsoltak gyertyatartókat, pillangókat, katicákat, szalvétából képeket, szalmából madárijesztőt és még sorolhatnám.
Visszatérve a kekszre, ezt a fajtát pár hete sütöttem először, akkor a család simán "leszendvicsezte" a mérete miatt, de persze ízlett nekik. És különben is, nem kell minden keksznek miniatűrnek lennie, ezen pedig nagyon jól lehet osztozkodni, nem csak a gyerkőcöknek, hanem a felnőtteknek is a kávé mellé :)
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
15 dkg zabpehelyliszt
10 dkg zabpehely
1 cs. sütőpor
20 dkg vaj
15 dkg nádcukor
2 tojás
1 citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
a ragasztáshoz egy kis üveg lekvár (szilva, erdei gyümölcs...)
Először is a zabpelyhet megpirítjuk egy serpenyőben majd hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és azzal kis habosítjuk. Ezután összekeverjük a többi, száraz alapanyagot és belekeverjük a vajas részbe. A masszából golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, egymástól jókora távolságra. Kézzel vagy egy pohár lisztezett aljával kilapítjuk őket és 180 C fokon megsütjük. Ha kihűlt, két kekszet összeragasztunk lekvárral, nem kell belőle sajnálni az anyagot, hiszen úgyis elég nagyok a kekszek! Én ebből a mennyiségből 13 kekszet csináltam, vagyis összesen 26 golyót gyúrtam.
Tipp a lekvárhoz: az a jó, amelyik nem túl folyós és nem is túl kemény. Mert ha túl híg, akkor beszívja a tészta. Az a jó, hogy egy jókora adagot rákanalazunk a keksz közepére és aztán a másik felét rányomva sem folyik ki a lekvár, hanem szépen eloszlik. Az ovisoknak pirosbogyós lekvárt használtam, de szilvalekvárral is nagyon finom.