HTML

Sütifalva

Imádok sütni, de még sok tanulnivalóm akad. Így aztán igyekszem mindenféle régi és új receptet kipróbálni és tökéletesíteni. Gyerekkoromban az alapokat és a sütés örömét Nagymamámtól sajátítottam el, ezért amellett, hogy egészséges reform receptekkel és újdonságokkal próbálkozom, sütök régi, hagyományos dolgokat is, itt-ott kicsit megvariálva.

Friss topikok

  • Holdtündér16: @Andrass9: nagyon szívesen :) (2014.06.15. 13:48) Meggyes krémes - Hófehérke kedvence
  • Holdtündér16: @retard: Zabpehelyliszttel én fele-fele arányban szoktam, szerintem az a tuti :) Egyébként nyugodt... (2013.02.08. 14:23) Csokis keksz

Linkblog

Mit érdemes tudni a zabról?

2010.09.29. 18:35 Holdtündér16

Azt gondoltam, hogy a receptek közé időnként csempészek néhány érdekességet azokról az alapanyagokról, amiket én szívesen használok. Az első alapján úgy tűnik, ábécé-sorrendben fogunk visszafelé haladni :)

A zabbal én akkor kezdtem el megismerkedni, amikor Béres Alexandra életmódprogramjával is, és bár a programot sikerrel ugyan, de nem elég kitartóan alkalmaztam, azért néhány jó szokást megtartottam belőle, így például a zab szeretetét.
Ez ugyanis az egyik leghasznosabb és legegészségesebb gabonafajta. Amellett a nyilvánvaló tény mellett, hogy javítja az emésztést, a következő tulajdonságokkal is rendelkezik:

- Gazdag B vitaminban és E vitaminban
- ezenkívül található benne vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni
- A többi gabonához képest jóval kevesebb keményítőt, viszont jelentős mennyiségű béta-glikánt tartalmaz, ami csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szénhidrát és a zsír felszívódását.
- Kevésbé emeli meg a vércukorszintet mint más gabonafélék, vagyis alacsony a GI-je (glikémiás index), ezáltal tehát hosszabb ideig tart a jóllakottság érzése.
- Stressz, emésztési és bőrproblémák esetén különösen ajánlott.

Milyen formában használhatjuk?

Zabpehely:
zabkása, zabpelyhes kekszek, müzlik, stb.

Zabkorpa:
zabkása, sütik (pl. kókuszolyó,...)

Zabpehelyliszt:
Néhány, eleve reform sütinél alkalmazhatjuk 100%-ban a sima liszt helyett, kekszekben fele-fele arányban, omlós tésztáknál, palacsinta tésztánál pedig 1/3 arányban.
Használhatjuk főzelékek, levesek sűrítésére és tulajdonképpen bármilyen ételhez, ahol liszt hozzáadása szükséges, csak ki kell kísérletezni a mennyiségeket.

Zabkása

Hozzávalók:
3 ek zabpehely
3 ek zabkorpa
kb. 2 dl tej

A tejbegrízhez hasonlóan megfelelő sűrűségűre összefőzzük. Dúsíthatjuk friss gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, diófélékkel is.
Nekem a kókuszos-erdei gyümölcsös, az almás-fahéjas és a banános a favorit.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutifalva.blog.hu/api/trackback/id/tr912332823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása