Azt gondoltam, hogy a receptek közé időnként csempészek néhány érdekességet azokról az alapanyagokról, amiket én szívesen használok. Az első alapján úgy tűnik, ábécé-sorrendben fogunk visszafelé haladni :)
A zabbal én akkor kezdtem el megismerkedni, amikor Béres Alexandra életmódprogramjával is, és bár a programot sikerrel ugyan, de nem elég kitartóan alkalmaztam, azért néhány jó szokást megtartottam belőle, így például a zab szeretetét.
Ez ugyanis az egyik leghasznosabb és legegészségesebb gabonafajta. Amellett a nyilvánvaló tény mellett, hogy javítja az emésztést, a következő tulajdonságokkal is rendelkezik:
- Gazdag B vitaminban és E vitaminban
- ezenkívül található benne vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni
- A többi gabonához képest jóval kevesebb keményítőt, viszont jelentős mennyiségű béta-glikánt tartalmaz, ami csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szénhidrát és a zsír felszívódását.
- Kevésbé emeli meg a vércukorszintet mint más gabonafélék, vagyis alacsony a GI-je (glikémiás index), ezáltal tehát hosszabb ideig tart a jóllakottság érzése.
- Stressz, emésztési és bőrproblémák esetén különösen ajánlott.
Milyen formában használhatjuk?
Zabpehely:
zabkása, zabpelyhes kekszek, müzlik, stb.
Zabkorpa:
zabkása, sütik (pl. kókuszolyó,...)
Zabpehelyliszt:
Néhány, eleve reform sütinél alkalmazhatjuk 100%-ban a sima liszt helyett, kekszekben fele-fele arányban, omlós tésztáknál, palacsinta tésztánál pedig 1/3 arányban.
Használhatjuk főzelékek, levesek sűrítésére és tulajdonképpen bármilyen ételhez, ahol liszt hozzáadása szükséges, csak ki kell kísérletezni a mennyiségeket.
Zabkása
Hozzávalók:
3 ek zabpehely
3 ek zabkorpa
kb. 2 dl tej
A tejbegrízhez hasonlóan megfelelő sűrűségűre összefőzzük. Dúsíthatjuk friss gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, diófélékkel is.
Nekem a kókuszos-erdei gyümölcsös, az almás-fahéjas és a banános a favorit.