Lassan itt az október, minden tele az őszi illatokkal, őszi gyümölcsökkel, almával, körtével. A férjem, aki egyébként állítólag nem szereti (szerette?) a süteményeket, néhány napja szóvá is tette, hogy milyen jó volt tavaly az az almás-diós süti, újra itt van a szezonja, süssük meg valamikor! Ezalatt persze azt érti, hogy süssem meg én :) Pont egy napra rá pedig valaki kérte tőlem ezt az - egyébként egy másik helyen tavaly, kissé hiányosan megjelent - receptet. Így aztán gyorsan elő is bányásztam az eredeti forrást meg a jegyzeteimet. Én idén ebben a formában fogom megsütni.
Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg finomliszt
8 dkg zabpehelyliszt
1 tk sütőpor
15 dkg margarin
8 dkg méz
1 egész tojás
2 tojássárgája
Töltelék:
1 kg alma
3 ek citromlé
4 ek méz
ízlés szerint fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
5 dkg dió
5 dkg rumba áztatott mazsola
A tésztához összedolgozom a lisztet a margarinnal, majd hozzáadok minden egyebet és jól összegyúrom. Ha megvan, folpackba csomagolva fél órát pihentetem a hűtőben. Addig megmosom, megpucolom felaprítom az almát, egy lábosba teszem és meglocsolom a citromlével. A mézzel és a fahéjjal megpárolom. Amikor már puhul, hozzáadom a pudingport, majd a végén a rumba áztatott mazsolát és a diót.
A tésztát kétfelé szedem és kinyújtom - az egyik felével kibélelem a kerek piteformát. Erre jön a töltelék, majd befedem a tészta másik felével. A tetejét megböködöm és kb. 45 percig sütöm 150 fokon, légkeveréses sütőben. Alig várom, hogy újra megsüssem :)