HTML

Sütifalva

Imádok sütni, de még sok tanulnivalóm akad. Így aztán igyekszem mindenféle régi és új receptet kipróbálni és tökéletesíteni. Gyerekkoromban az alapokat és a sütés örömét Nagymamámtól sajátítottam el, ezért amellett, hogy egészséges reform receptekkel és újdonságokkal próbálkozom, sütök régi, hagyományos dolgokat is, itt-ott kicsit megvariálva.

Friss topikok

  • Holdtündér16: @Andrass9: nagyon szívesen :) (2014.06.15. 13:48) Meggyes krémes - Hófehérke kedvence
  • Holdtündér16: @retard: Zabpehelyliszttel én fele-fele arányban szoktam, szerintem az a tuti :) Egyébként nyugodt... (2013.02.08. 14:23) Csokis keksz

Linkblog

A nádcukor

2010.10.01. 08:04 Holdtündér16

Én sokszor barnacukornak hívom, ezért, ha azt is írok egy receptben, mindig nádcukorról van szó az én esetemben. Mert minden finomítatlan nádcukor barna (vagy legalábbis barnás), de nem minden barnacukor nádcukor! Nem említek gyártókat, de engem kevésbé tapasztalt koromban még át tudott verni egy csomagolás, amin  nagy betűkkel hirdették, hogy barnacukor, aztán otthon láttam, hogy csak melasszal van színezve, de normál fehércukorból van :(
Azóta jobban figyelek, sőt, eleve mindig ugyanott szerzem be.

A finomítatlan nádcukorban megmaradnak azok az értékes tápanyagok (vitaminok és nyomelemek), melyek hasznosak szervezetünk számára, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. Így aztán ez a cukorfajta kevésbé nem terheli meg az emberi szervezetet. Vagyis, ez sem egy diétás alapanyag, mert szénhidráttartalma ugyanúgy megvan, mint a répacukornak, viszont emellet sok más hasznos tápanyaggal is ellátja a szervezetet, vagyis, legalább nem üres kalóriákkal tömjük magunkat.

Ezenkívül a nádcukornak sokkal lágyabb, és természetesebb az íze, mint a répacukornak, és bár a répacukor édesebb, a nádcukorból a karakteresebb íz miatt én gyakran icipicivel kevesebbet is használok, mint amennyit a recept sima cukorból előírna.

A tapasztalatom az, hogy kekszekhez első osztályú, sőt, szinte kötelező, de ugyanúgy alkalmazható bármilyen más édességhez is, répacukor helyett. Kivéve persze, ahol ragaszkodunk a süti eredeti színéhez és nem szeretnénk, hogy mondjuk fehér helyett barnás habot kapjunk. Ha a szín miatt szükséges, én gyakran a gyümölcscukorhoz nyúlok, répacukrot már csak nagyon ritkán használok.

Néha előfordul, hogy egy-egy alkalomra veszek mondjuk porcukrot (ma például a vendégeknek krémest készítek és azt megszórom nekik porcukorral), de alapvetően nem tartok itthon répacukrot. Kávéhoz kiadagolva tartok itthon a vendégeknek, de sütéshez 80-90 százalékban nád- vagy gyümölcscukrot használok, illetve mostanában néha Steviát. Amióta nem használok répacukrot, a hagyományos módon elkészített sütik sokszor nem is ízlenek, túl édesnek tűnnek nekünk és olyan, mintha a cukor elnyomná az összes többi ízt. Na a nádcukornál ez természetesen nem így van :)


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutifalva.blog.hu/api/trackback/id/tr472336291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása