Almaszezon még mindig, és ez nálam idén el is tart egy jó darabig, azt hiszem. Már évek óta minden ősszel kapunk Szabolcsból egy jó adag almát, aminek a mennyisége idén, Kistücsökre való tekintettel megduplázódott, így aztán több lesz az almás süti is. Mert még ha a kislányom mindennap kap is almát, akkor is ránk romlana egy jó része. De nem bánom, szorgosan gyűjtöm a recepteket és kísérletezgetek.
Mondjuk ebben a lepényben semmi kísérletezgetés nincs, a sima családi almás lepény receptjét variáltam át. Mert a mákot nagyon szeretjük, és mert persze a lisztet, cukrot muszáj volt itt is megvariálni. Azt hiszem, azért nem fogok gyakran ilyet készíteni, mert én egész nap el bírtam volna eszegetni....
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg finomliszt
20 dkg zabpehelyliszt
25 dkg margarin
7 dkg gyümölcscukor
1 tk sütőpor
2 ek kefír
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg
Töltelék:
80 dkg reszelt, kifacsart alma
20 dkg darált mák
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg és nádcukor (bocsi, nem mértem, csak kóstoltam :))
A tésztát összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék. Ezután a tészta kb. kétharmadát kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit, a maradékot pedig a tetejére reszeljük vagy csipkedjük. Szerintem a reszelés az igazi, nagy lyukú reszelőn, de ehhez ezt a tésztarészt tegyük kb. 1-1,5 órára a fagyasztóba, mert csak így lehet vele jól dolgozni. Na én ezt nem tettem most meg, mert egyszerűen elfelejtettem, így aztán csipkedtem. Így macerásabb és kevésbé szép, de azért elkopott így is :)