Ez a recept tulajdonképpen megegyezik a bögrés mákossal, ami extra gyorsan elkészíthető, és nekem múlt szombaton pont egy ilyenre volt szükségem.
Nem szeretem a váratlan vendégeket, és ezzel a részével tulajdonképpen nem is volt baj, mert mindenki előre szólt, hogy jönne, de azért egy napra kicsit sokan lettek hirtelen. Hiába, mindenki kíváncsi Kistücsökre, és hogy mennyit nőtt mostanában, de a férjem erre azt mondja, hogy „persze, városiak, unalmukban nem tudják mit csináljanak, ezért jönnek”. Persze ő tősgyökeres városi, csak mióta két és fél éve építkeztünk és „falura” költöztünk, azóta ilyen nagy a szája :) A lényeg, hogy pénteken bejelentkezett szombat délelőttre egy agglegény, délutánra meg egy nagymama + egy nagynéni. Reggel össze is dobtam egy sósstanglit, hogy az agglegény nagybátyámnak kedveskedjek, és még anyósoméknak is maradjon délutánra. Igen ám, de délelőtt 11-re az egy agglegényből kettő lett, csomagoltam is nekik, és mindeközben a délutánra várható létszám is megduplázódott, mert a keresztszülők is jelezték, jönnének. Persze, jöjjenek csak, legalább több legyet ütünk egy csapásra, gondoltam én, viszont akkor elő kell rukkolnom még valami kedvességgel. Így aztán amíg Kistücsköt apukája elvitte sétálni, addig én takarítottam, mostam, vasaltam, rendet raktam és igyekeztem felmérni a helyzetet, hogy milyen maradékokból mit lehet összedobni gyorsan. Találtam egy kis darált mákot, ami az almás-mákos lepényből maradt ki, meg egy jó bögrényi darált diót, ami a búcsúi nagy sürgés-forgás óta árválkodott egy dobozban. Ebből aztán pikk-pakk elkészült ez a kevert süti, és így a délutáni vendégek érkezése előtt még volt időm egy gyors zuhanyra és hajmosásra, sőt, még egy kis „nem is vagyok ám fáradt, egész nap pihentem, mégis minden tip-top-sminkre” is. Jelentem, a süti jól fogyott, de jutott belőle nekünk is, a tegnap délutáni kávéhoz ettük meg az utolsó néhány kockát.
Hozzávalók:
1,5 bögre nádcukor
2 db tojás
1 bögre finomliszt
1 bögre zabpehelyliszt
1 bögre mák
1 bögre dió
1 cs. sütőpor
2 bögre tej
1 citrom héja
ízlés szerint vanília
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd felváltva adagoltam hozzá az elkevert száraz alapanyagokat és a tejet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 170 C fokon kb. 40 percig sütöttem. Ennyi az egész, de legalább mégsem üres kézzel vártam a rohamot.