HTML

Sütifalva

Imádok sütni, de még sok tanulnivalóm akad. Így aztán igyekszem mindenféle régi és új receptet kipróbálni és tökéletesíteni. Gyerekkoromban az alapokat és a sütés örömét Nagymamámtól sajátítottam el, ezért amellett, hogy egészséges reform receptekkel és újdonságokkal próbálkozom, sütök régi, hagyományos dolgokat is, itt-ott kicsit megvariálva.

Friss topikok

  • Holdtündér16: @Andrass9: nagyon szívesen :) (2014.06.15. 13:48) Meggyes krémes - Hófehérke kedvence
  • Holdtündér16: @retard: Zabpehelyliszttel én fele-fele arányban szoktam, szerintem az a tuti :) Egyébként nyugodt... (2013.02.08. 14:23) Csokis keksz

Linkblog

Vörösboros koszorú

2010.11.18. 08:02 Holdtündér16

Azon gondolkodtam, hogy tulajdonképpen hasznos dolog, ha az ember vendégeket vár. Először is, ha tényleg várom őket, és nem váratlanul állít be, akkor tip-top a ház, mert ilyenkor valahogy megtáltosodom, és pikk-pakk elvégzem azt a házimunkát, amivel "csak úgy", vendégvárás nélkül képes vagyok szöszmötölni. Másrészt meg, ilyenkor tényleg van rá okom, hogy süssek! Mert így is nehezen veszem rá magam a diétára, hát, még ha csak azért sütnék, hogy mi magunk együk meg mindet! Így legalább van alibi :) 
Emlékszem, ezt a sütit akkortájt sütöttem meg először, amikor beköltözködtünk a házba, és még a kályhánkat rakták. Igen, Kályháspistinek nagyon ízlett, és utána még egyszer megsütöttem egy céges bulira, és azóta valahogy feledésbe merült. Pedig próbálkozom ám én néha boros sütikkel, van saját találmány is, de az még nem tökéletes. Ez viszont úgy ahogy van, az!
A recept azt írja, hogy csak kb. 2 nap állás után lesz igazán "szaftos" a tésztája, és ez igaz is, tapasztalatból mondhatom. Sajnos (?) most nem volt időm előre megsütni, így a szombati vendégek frissen kapták, de a hétfői sógornős napomra már elég jól megszívta magát.
És még annyi, hogy bár ez a recept nem a Mamámtól van, azért ez is nagymamás recept, csak amolyan osztrák nagymamás. :)

Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
5 tojás
38 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 cs. sütőpor
15 dkg darált mogyoró (vagy dió)
15 dkg felaprított étcsokoládé
1 tk fahéj
2,5 dl édes vagy félédes vörösbor (én félédes Merlot-t használtam)

A vajat a cukorral kikeverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, és habosra keverem. A lisztbe vegyítem a sütőport, a mogyorót, a csokit és a fahéjat, majd apránként, a borral felváltva, a tojásos-vajas-cukros alaphoz adagolom.
A tésztát az alaposan kivajazott formába öntöm. Nekem 170 C fokon kb. 40 perc alatt sült meg, és szép magas lett.
Ha sima lisztből csináljuk, bőven elég 1 cs. sütőpor is. Mondjuk szerintem ez a süti pont attól is olyan jó, hogy teljes kiőrlésűből csinálom. Az eredeti recept diót ír, de nekem éppen mogyoró volt megtörve, megpucolva :)


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutifalva.blog.hu/api/trackback/id/tr12456432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása