A receptet egy külföldi magazinban találtam, "ájurvédikus keksz" néven. Bár tisztában vagyok az ájurvéda fogalmával, a keksz nevével nem nagyon tudtam mit kezdeni. Mert mi is az ájurvéda? Egy ősi, indiai gyógyászati módszer, vagyis inkább egy holisztikus gyógyászati rendszer. Célja az egészség fenntartása, a testi-lelki harmónia megteremtése, valamint természtesen az esetleges betegségek gyógyítása. Nyolc fő ágra osztható, ezek közül az egyik mi más is lehetne, mint a méregtelenítés, illetve természetesen az egészséges táplálkozás. A szezámmag pedig igen jó ásványianyag forrás. Sokkal több kálciumot tartalmaz, mint ugyanannyi tehéntej. A keksz másik fő alkotóeleme, a tönkölybúza pedig szintén sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint bármelyik másik gabonatársa. Tudom, ez magamhoz képest most kissé tudományosra sikeredett, de így legalább ennél az egy receptnél már meg tudtam indokolni, hogy miért KELL megenni :)
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12,5 dkg vaj
15 dkg nádcukor
2 ek méz
ízlés szerint vaníliaaroma vagy vanília kikapart belseje
9 dkg szezámmag
3 ek natúr joghurt
Az összes alapanyagot a gyúródeszkára öntöm és omlós tésztát gyúrok belőle. Azért itt megjegyezném, hogy az "összes" alapanyag sem mindegy, hogy milyen formában történik. Mert először a lisztet a vajjal morzsolom el, és utána jön a többi, de ezt gondolom szinte mindenki tudja. Utána legalább fél órára hűtőszekrénybe teszem, majd vékonyra nyújtom és kis keksz kiszúrókkal kiszaggatom. 200 C fokon kb. 10-12 perc alatt sül meg.