HTML

Sütifalva

Imádok sütni, de még sok tanulnivalóm akad. Így aztán igyekszem mindenféle régi és új receptet kipróbálni és tökéletesíteni. Gyerekkoromban az alapokat és a sütés örömét Nagymamámtól sajátítottam el, ezért amellett, hogy egészséges reform receptekkel és újdonságokkal próbálkozom, sütök régi, hagyományos dolgokat is, itt-ott kicsit megvariálva.

Friss topikok

  • Holdtündér16: @Andrass9: nagyon szívesen :) (2014.06.15. 13:48) Meggyes krémes - Hófehérke kedvence
  • Holdtündér16: @retard: Zabpehelyliszttel én fele-fele arányban szoktam, szerintem az a tuti :) Egyébként nyugodt... (2013.02.08. 14:23) Csokis keksz

Linkblog

Sajtos-szezámmagos tallérok

2010.12.06. 14:23 Holdtündér16

Múlt héten átruccantunk Ausztriába egy szokásos kis bevásárlásra. Na ez nálunk nem nagy cucc ám, lévén, hogy közvetlenül az észak-nyugati határszélen lakunk. Ilyenkor mindig bekukkantok egy könyvesboltba is, ahol főként jópofa, német nyelvű mesekönyvekre vadászok. Hát a kislányomnak most nem találtam megfelelőt (meg hát amúgy van már egy egész polcnyi, aztán még 10 hónapos sincs :)), viszont rábukkantam egy igazán kedvemre való receptes könyvre. Eredetileg angol könyv, ez meg németül van, és már a címe is olyan, hogy csak rám várt: "1001 keksz és egyéb csábítások". Hm. Férjem jófej volt, nem jött azzal, hogy "úgyis van már otthon vagy kétszáz receptes újság meg nyolcvannyolc könyv, minek még egy nyolcvankilencedik is". Nem, inkább kijelentette, hogy megkaphatom Mikulásra! Öröm és boldogság! Na azóta minden szabad percemben ezt a könyvet bújom és az ezerből már legalább száz receptet kinéztem.....
Elsőként hétvégén ezt a sajtos tallért próbáltam ki, mert roppant egyszerűnek és gyorsnak tűnt, én meg pont ilyet kerestem karácsonyra. Mert ugye karácsonykor annyira koncentrálok a mézeskalácsra, Stollenre és társaira, hogy a végén már sósra nem marad időm és energiám. Hát ez idén másképp lesz, mert ez egy igazán "csudiszupi" recept. Nem variáltam, sima lisztből készítettem én is. Hát nem egy diétás darab, az tuti, de nagyon kapós volt már most is, úgyhogy karácsonyra nem tudom, hány adagot süssek...

Hozzávalók:

32 dkg finomliszt
35 dkg reszelt Gouda sajt
30 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 tk só
szezámmag

Elmorzsolom a margarint a liszttel, majd hozzáadom a sót, a tojás sárgáját és a sajtot. Addig gyúrom, amíg jól össze nem áll a tészta. Ezután folpackba teszem és legalább fél órát pihentetem a hűtőben. Vékonyra nyújtom és kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatom. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, megszórom szezámmaggal és kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm.
Pont jól jött ki, mert aznap csináltam a mézeskalácsot is, és ott szükségem volt a kenéshez a fehérjére, így semmi nem veszett kárba. Hát nálunk pikk-pakk elfogyott. Anyukám csak ette-ette, csomagoltam is el neki, mire azt mondta, "dejó, a kocsiban meg is esszük". Mondjuk én azért adtam, hogy esetleg öcséméknek visz haza belőle, azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy még a nagy hóban sem több az út tőlünk hazáig fél óránál....
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutifalva.blog.hu/api/trackback/id/tr382497021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása