Bevallom, nem vagyok egy nagy Stahl Judit rajongó, de lapozgattam az egyik könyvét, és meg kell hagynom, vannak igazán ötletes dolgok benne. Ez a csiga-recept például tökéletesen megfelel arra az esetre, ha az előzőekben említett kakaós csiga receptre nincs elég időnk, idegzetünk, stb. Mert bár az sem egy órákig tartó művelet, azért vannak helyzetek, amikor az is nagy segítség, ha legalább a kelesztést nem kell kivárni...
Ez a tészta pedig nekem kicsit olyan, mint egy "hamis kelttészta". Nem mondom, készítés közben hiányoltam az élesztő illatát, és nem is annyira porhanyós, mint "A" csiga kelttésztája, de valljuk be, vannak helyzetek, amikor ez is igen jól megállja a helyét. Például nálam, amikor szombat délutánra bejelentkező nagyszülőknek akarok kedveskedni valamivel, és szeretném, hogy egy kis szusszanásra is jusson időm az érkezésük előtt :)
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
vagy
25 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kk sütőpor
fél kk szódabikarbóna
5 dkg nádcukor
15 dkg natúr joghurt
1,5 dl langyos tej
10 dkg langyos, olvasztott vaj
Töltelék:
10 dkg nádcukor
2 tk őrölt fahéj
kb. 1 dl tejszín
A vaj kivételével minden összetevőt összekeverünk egy tálban, majd a végén az olvasztott vajat is belecsurgatjuk (3 kanálnyit hagyunk a vajból). Amikor nagyjából összeállt a tészta, a gyúrólapon kevés liszt segítségével tovább gyúrjuk, majd négyzet alakúra nyújtjuk (kb. 1 cm vastag legyen a tészta). Megkenjük a maradék vajjal, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket és szorosan feltekerjük. 2-3 cm vastag csigákat vágunk belőle, és egymástól kis távolságot hagyva, kivajazott tepsibe helyezzük. Egy ecset segítségével megkenjük a tejszínnel, majd mehet 25-30 percre a 180 C fokos sütőbe.
Komolyan mondom, készítés közben, a hiányzó illattól eltekintve, olyan volt, mintha egy kelttésztával dolgoznék, ráadásul a kész tészta is becsapós, és meglepően finom :) És a végére akkor az az infó, amire én is csak később döbbentem rá: mivel élesztő nélküli, ezért akár egy gomba ellenes diétába is beilleszthető, pláne, ha a fehérliszt helyett tönkölyt használunk.