Ez a recept gyerekkoromat idézi. Nyaranta, amikor a Mamámnál voltunk az öcsémmel, ő mindig sütött nekünk valamit. Mi napközben kint lógtunk a szomszéd nénik, bácsik unokáival, aztán persze segítettünk is a ház körül, és jöhetett is a jól megérdemelt édesség. Ha kelttészta készült, akkor is általában többféle. Lekváros bukta és túrós táska, vagy kakaóscsiga, ezek kombinációja. Jól is esett ez akkor, amikor a szabadidőnket azzal töltöttük, hogy az út közepén ugrabugráltunk - mert a falu végén voltunk, és egy autó nem járt arra egész nap. Ugrabugráltunk, bújócskáztunk, fogócskáztunk, bringáztunk, fociztunk a fiúkkal, hemperegtünk egy pokrócon a nagy diófa alatt és kártyáztunk, társasoztunk, nagyokat beszélgettünk, és rossz időben, eső után, ugyanezen diófa törzsét elkerítve csigafarmot csináltunk az összegyűjtött csigáknak. Aztán itt leállítom magam, mert még rám szállnak az állatvédők és ez egyébként sem erről szól.....
Na ez a recept ez pont olyan, mint annak idején. Persze, kicsit megvariáltam. Lehet próbálkozni teljes kiőrlésű lisztekkel, ez is egy olyan verzió, de azért valljuk be, ha a régi emlékeket akarjuk visszaidézni, ahhoz mégiscsak az eredeti, búzalisztes verzió az igazi :)
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő
4 dkg vaj
1 ek méz
2,5 dl langyos tej + 1 tk méz
1 csipet só
Töltelék:
10 dkg nádcukor
4 tk kakaópor
15 dkg olvasztott vaj
A liszteket összekeverem, a gyúrólapon hozzáadom két tojás sárgáját, a sót, a mézet és végül a tejben felfuttatott élesztőt. 45 percet kelesztem, majd hozzáadom az olvasztott, langyos vajat is. Kinyújtom négyzet alakúra, egyenletesen eloszlatom rajta a tölteléket, majd óvatosan feltekerem. Ujjnyi vastag csigákat vágok belőle, és kivajazott tepsibe, egymástól jó 2 cm távolságra helyezem őket. Megkenem a maradék tojás sárgájával, majd még 20 percig kelesztem. Beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, és mikor már kezd pirulni, meglocsolom 2 dl habtejszínnel, majd még 10 percig sütöm. Ez a tejszín nekem új volt, mikor először próbáltam, viszont ettől még porhanyósabb lett a tészta.