Nálunk már hetek óta a meggy van terítéken. Igazából én mindig is nagy rajongója voltam és mióta itt lakunk a faluban, szerettem volna végre lekvárt is készíteni belőle. Saját meggyfánk ugyan nincs még, de itt az utcákon, a (legalább 4-5 évvel ezelőttig épült) házak előtt sorakoznak a kisebb-nagyobb fák. Elhatároztam, hogy idén akárhogy is, de jó sokat szedek ebből a "savanyú cseresznyéből", hogy végre tudjak eltenni is. Így készítettem annyi lekvárt, hogy a mi kis családunknak jusson belőle. Ezenkívül is maradt még gyümölcs, úgyhogy kezdődhetett a recept keresés.
Ezt több okból választottam: férjem szereti a mákos sütiket, pikk-pakk elkészíthető, és pont előtte nap kérdezte valaki, hogy adjak neki valami egyszerű kevert sütireceptet, ami a lánykáinak is bejön majd.
Hozzávalók:
5 db tojás
20 dkg nádcukor
30 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
15 dkg darált mák
30 dkg magozott, lecsepegtetett meggy
12 dkg margarin
1 dl tej
A tojásokat szétválasztom és a sárgáját alaposan kikeverem a cukor felével. Ezután belekeverem a felolvasztott, langyos margarint és a langyos tejet, majd hozzáadom a liszt, a sütőpor és a mák keverékét. A legvégén a fehérjét kemény habbá verem a maradék cukorral, és óvatosan beleforgatom a mákos masszába.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe teszem (kb. 30x35 cm) és 160 C fokon 35-40 percet sütöm.