Itt a farsang áll a bál! Fánkot nem viszünk az oviba, mert azt sütöttek ők maguk ma, viszont valamivel szerettem volna készülni, és a kislányom kijelentette, hogy csokis kekszet süssünk! Így aztán a józan eszemet meg a milliónyi reform receptet és ötletet félretéve, ezt a régi, jól bevált receptet vettem elő ma délután.
Talán már 6-7 éve is van annak, hogy először megsütöttem és olyannyira bevált, hogy azóta már tőlem is rengetegen elkérték a receptet, tudom, hogy sokan rendszeresen sütik "Eperke kekszét".
Emlékszem, amikor én először megsütöttem karácsony előtt, még társasházban laktunk, ahol nagyon szuper szomszédaink voltak és állandóan bandáztunk. Konkrétan: a férjemmel többször előfordult, hogy levitte a szemetet és két óráig nem került elő, mert valakinél ott ragadt. Vagy ugyanígy, valaki nálunk ragadt. Vagy szimplán utána mentem és én is ott ragadtam valahol.... Naszóval, sült a keksz, az egész lépcsőházat körbejárta az illat, a szomszéd meg jött, megkínáltam, aztán még jó párszor visszalépett az ajtóból, hogy hadd vegyen még. Bár akkor még nem volt gyerekem, de a rokonságban azért akadt jónéhány már, és náluk is nagy kedvenc volt sokáig.
Nem titok, én azért igyekszem sok mindent megreformálni és egészségesebb módon elkészíteni - még ha ez nem is látszik rajtam. Így a kevert tésztáknál szeretem a teljes őrlésű tönkölylisztet, a kekszeknek pedig nagy barátja a zabpehelyliszt. Most viszont a hagyományos módon készítettem el (kivéve a nádcukrot), ezt a receptet írom ide nektek is:
Hozzávalók:
3 tojás
30 dkg nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
34 dkg margarin
42 dkg liszt
1 cs. sütőpor
25 dkg étcsoki, apróra kockázva
A margarint jól elkeverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat és habosra keverem az egészet.
A csokit és a sütőport a lisztbe keverem és az egészet apránként hozzáadagolom a tojásos masszához.
Sütőpapírral bélelt tepsibe két kiskanál segítségével kis halmokat teszek - jókora távolságra egymástól, mert a kekszek ki fognak terülni! Én két tepsivel szoktam dolgozni, légkeveréses sütőben 180 fokon aranysárgára (aranybarnára) sütöm.
A színben pedig azért lehet eltérés, mert szoktam más liszttel is készíteni, és ez bizony megváltoztatja a színét is. Fele-fele arányban fehérliszt és teljes őrlésű tönkölyliszt is mehet, de a legjobb szerintem, ha fele arányban zabpehelylisztet használunk. A képen is a reform változat látható, nem a mai adag - ami egyébként ma az ittenihez képest dupla mennyiség és fele megy holnap az oviba a farsangi mulatságra :)